Community: nieuws en blogs

Huurder Essity zorgt voor nieuwe coworkerzzz in Greenhouse BXL…

31 mei 2021 | Greenhouse BXL

*Noot: deze blog werd oorspronkelijk geschreven en gelanceerd op 15 september 2020 – en werd op 31 mei 2021 aangevuld en geüpdatet met het vervolg van dit verhaal. 

Je weet het misschien al, maar we herhalen het met veel liefde: wij zijn trots op onze coworkers en huurders en zetten ze graag in de kijker. Vandaag vertellen we je wat meer over één van de initiatieven van onze huurder Essity. Want sinds kort is het bij Greenhouse BXL aan het zoemen van de bedrijvigheid… Letterlijk, dan! Op het groendak van de Parkinghouse, vlak naast onze coworking hub, installeerde Essity een aantal bijenkasten. Meer weten? Lees verder!

The beehive project

Essity koos nog niet zo lang geleden Greenhouse BXL als één van hun nieuwe locaties. En volledig in lijn met het Greenhouse concept namen ze op het gebied van duurzaamheid best wat initiatieven. Dat resulteerde onder meer in de installatie van LED-lichten, flessenwater werd vervangen door kraantjeswater, er werd gekozen voor gespreide afvalophaling, enzovoort.

Ook voor de omgeving wilden ze zich engageren

Bijen zijn cruciaal voor onze voedselvoorziening, Via bestuiving helpen bijen met de productie van fruit, groenten en zaden. Blijkt dat maar liefst 30% van de voedselproductie rechtstreeks of onrechtstreeks afhankelijk is van de bestuiving door deze insecten.

In België leven 350 verschillende soorten bijen, waarvan, helaas,  de helft met uitsterven bedreigd is. Die twee elementen waren voldoende voor Essity om actie te ondernemen en om bijenkasten te plaatsen op de daken van al de Essity-gebouwen in België- om zo bij te dragen tot een betere biodiversiteit.

Nu ook Greenhouse BXL een eigen bijenkolonie heeft, beheert Essity vandaag bijenkasten op al hun Belgische locaties.

Duurzaamheid zit verweven in het DNA van Essity: ze willen waarde creëren voor mens, natuur en samenleving. En dat is iets waar Greenhouse zich volledig in kan terugvinden: ook in onze visie staat duurzaamheid voorop, net zoals in die van Intervest, het moederbedrijf van Greenhouse. Wij zijn dan ook bijzonder trots om de bijenkolonie van Essity in Greenhouse BXL te mogen verwelkomen.

Ontmoet Vincent Burhain en Eric Godderie: de inhouse imkers van Essity die dit project mogelijk maakten

GH BXL – imkers GH BXL – imkers

Bijen kunnen zich perfect aanpassen aan leefsituaties in zowel stad als op platteland. Essity greep deze kennis met beide handen aan en besloot, onder leiding van collega’s Vincent en Eric, om op al hun gebouwen bijenkasten te installeren. Door gecontroleerde en veilige omgevingen voor de bijen te creëren, dragen zij zo hun steentje bij aan het tegengaan van de globale bijensterfte.

Greenhouse BXL: een veilige thuis voor onze bijen

Essity wil natuurlijk dat alle bijenkasten gezond blijven op de lange termijn. Om dit te kunnen garanderen, wordt er daarom eerst gekeken naar dé perfecte omgeving. Zo mogen de kasten niet geïnstalleerd worden in omgevingen waar pesticiden verspreid worden én moet er voldoende voedsel voor de bijen in de buurt zijn.

Daarnaast is ook de ligging van de bijenkast belangrijk: het is cruciaal dat de zon niet te vroeg op de kasten staat, zodat de bijen van een optimale temperatuur kunnen genieten.

Wij zijn ontzettend trots dat het dak van het Parkinghouse een uiterst geschikte locatie bleek te zijn om een nieuwe thuis te worden voor de Essity-bijen.

Een half jaar later: hoe doen de bijtjes het?

Kort samengevat? Ze doen het fantastisch. Waar we vorig jaar begonnen met twee grote kasten, zijn er nu twee kleine exemplaren bijgekomen. Dit bleek nodig te zijn om de grote groei van de zwerm bij te houden – en de nieuwe bijtjes de nodige ruimte te geven. Nu zijn de nieuwe kasten nog klein, maar we voorzien om tegen eind juni 2021 vier grote kasten te hebben.

En da’s niet zo heel gek: wanneer de mannetjes hun werk beginnen te doen (en dat doen ze ongeveer drie maanden per jaar), resulteert dat in een koningin die 1000 eitjes per dag legt. Combineer dat met een buitentemperatuur van minstens 14 graden, voldoende water en voedsel in de omgeving – en je ziet al snel hoe zo’n zwerm uit zijn voegen kan barsten. Een gemiddelde zwerm bestaat uit 40.000 bijen, maar op het hoogtepunt van het bijenseizoen kan dat oplopen tot maar liefst 90.000 bijen per kast!

Was er veel tussenkomst nodig?

Allesbehalve! We kozen onze omgeving zorgvuldig uit, waardoor voedsel en water gegarandeerd is. Daarnaast beginnen ook de extra gezaaide bloemen op het groendak goed uit te komen. Onze bijen kunnen dus volledig zelfstandig werken en overleven.

foto 2 foto 2

Waar wij wél bij helpen, da’s bij het onderhoud van de kasten: het is belangrijk dat deze binnenin een gezellige temperatuur van 36° behouden, waardoor we waakzaam moeten zijn op scheuren of lekken. Daarom begint het imkerseizoen altijd in september: we zorgen dat er genoeg voeding is, dat de kasten in goede gezondheid zijn, enzovoort.

Verloopt de winter goed – en gunt de lente ons mooie temperaturen? Dan zien we dit ook in de productie, want dan brengen onze bijen maar liefst 5 kilogram honing per dag naar de kasten!

Wat gebeurt er met die honing?

Hier is het belangrijk om nogmaals te benadrukken dat onze Essity-bijtjes geen honing moéten maken voor ons. We houden en verzorgen hen voor het milieu: bijen zijn namelijk cruciaal voor ons ecosysteem.

foto 6 foto 6

De honing is een ontzettend fijn pluspunt, maar is niet bedoeld om winst uit te halen. Daarom verdelen we onze honing gewoon, intern, onder de collega’s. Wij zien deze lekkernij dus als een jaarlijks cadeau van onze zoemende maatjes, maar zouden ze even graag zien en verzorgen, moesten ze géén honing maken!

Meer weten over Greenhouse BXL en de duurzame initiatieven die we ondernemen?

Aarzel niet om contact met ons op te nemen – wij vertellen je er graag alles over!

 

Ontdek hier meer blogs en nieuws!