Community: nieuws en blogs

Greenhouse BXL gaat voor meer duurzaamheid

Zoals je misschien al wel weet, is Greenhouse voortdurend op zoek naar manieren om duurzamer te ondernemen. Wij nemen heel wat groene initiatieven, om onze ecologische voetafdruk te verkleinen – en zo onze verantwoordelijkheid op te nemen als organisatie. Vandaag vertellen we wat meer over enkele van deze initiatieven in Greenhouse BXL, onze meest recente hub in Diegem.

Benieuwd wat we daarnaast nog zoal doen? Kom zeker eens langs en dan vertellen we je er alles over tijdens een gezellige rondleiding.

Het Tork PaperCircle programma van Essity

Binnenkort starten we met de Tork PaperCircle recyclingservice van Essity, een kantoorhuurder in Greenhouse BXL. We zullen speciale vuilnisbakken voorzien in de toiletten waarin gebruikte papieren handdoeken gedeponeerd kunnen worden. Essity recycleert namelijk één bestanddeel, de cellulose, uit deze papieren doekjes om vervolgens om te vormen tot nieuwe papieren handdoeken. Op die manier wordt afval herwerkt tot grondstof.

 

Arthur Vermeylen – Greenhouse Brussel-26 Arthur Vermeylen – Greenhouse Brussel-26

Too Good To Go

Too Good To Go droomt van een planeet zonder voedselverspilling. Met hun handige app zorgen ze ervoor dat overschotten voedsel niet de vuilnisbak in gaan, maar alsnog (aan een veel goedkoper tarief) geconsumeerd kunnen worden. Ons inhouse restaurant The Greenery maakt sinds kort dan ook deel uit van deze community: bewoners uit de buurt, maar ook huurders en members die aan ‘t werk zijn in Greenhouse BXL, kunnen ‘s avonds aan een spotprijsje de overschotten van die dag mee naar huis nemen.

Diegem_GreenhouseBXL 50 Diegem_GreenhouseBXL 50

Regenwater en waterput

Eerst en vooral gebruiken we de wateropslag op het groendak om de planten van de groene gevel van water te voorzien. Maar dat is niet alles! Want sinds kort gebruiken wij ook het regenwater uit de waterput om onze WC’s te spoelen. Zo verbruiken we niet onnodig veel drinkwater en staan we op een relatief eenvoudige manier weer een stapje dichter bij meer duurzaamheid in de hub.

Arthur Vermeylen – Greenhouse Mechelen-27 Arthur Vermeylen – Greenhouse Mechelen-27

We gebruiken zo min mogelijk plastic

Zo bieden we geen plastic  bekers meer aan – maar hebben we deze overal vervangen door kartonnen exemplaren, porseleinen tassen en glazen. Nieuwe members krijgen als verwelkoming van ons ook een goodiebag met daarin o.a. een herbruikbare drinkfles voor koude én warme dranken. En de koffie in die porseleinen koffietassen? Die is trouwens fair trade…

Cradle to cradle

Als je al in Greenhouse BXL geweest bent, dan weet je hoeveel aandacht en liefde wij schenken aan een smaakvolle, comfortabele en onvergetelijke inrichting. Maar wat je misschien nog niet wist, is dat de afwerking en inrichting van deze hub voornamelijk uit cradle-to-cradle gecertificeerde materialen bestaan? Dat houdt in dat de grondstoffen ervan volledig en oneindig hergebruikt kunnen worden zonder hun waarde te verliezen. En, oh ja: daarnaast kozen we ook voor heel wat tweedehands materiaal als unieke decoratiestukken.

Bovendien werken we voor nieuwe producten voornamelijk met Belgische leveranciers, waarvan ook de productie in België ligt, zoals Wever en Ducré voor onze verlichting. Als laatste kozen we voor onze deuren, vloeren en wandbekleding voor bamboe: deze snel groeiende grassoort is op amper 6 jaar tijd volgroeid –  heeft dus een beperkte impact op het milieu.

Arthur Vermeylen – Greenhouse Brussel-1 Arthur Vermeylen – Greenhouse Brussel-1

We letten op ons energieverbruik

Slim omgaan met je energieverbruik was nog nooit zo actueel als vandaag. Gelukkig dachten wij daar bij Greenhouse BXL al eerder over na. Zo bestaat ons volledig verwarmingssysteem uit een slimme combinatie van modulerende hoogrendementsgasketels, die zorgen voor een energie-efficiënte warmteopwekking.

Daarenboven hebben we het atrium uitgerust met een combinatie van intelligent gestuurde zonwering en automatisch opengaande raamvleugels: dit reduceert het energieverbruik voor koeling drastisch.

Groene gevelmuur: ons paradepaardje

We heten natuurlijk niet zomaar ‘Greenhouse’. In elke hub proberen we immers een stukje natuur te integreren. En in Greenhouse BXL verwijst dit ongetwijfeld naar onze grote trots:  die schitterende groene gevelmuur die alle ogen naar zich toe trekt. In totaal legde Greenhouse BXL 109 lopende meter groene muur binnen en 161 meter groene muur buiten aan 💚.

Om onze muur de nodige liefde en aandacht te geven, werken we met een intelligent Plant Care System: dit zorgt voor toediening van de juiste hoeveelheid vocht en voeding voor de beplanting. De groene gevels worden hiermee op afstand gemonitord en bijgestuurd, zodat de wanden het hele jaar door gegarandeerd groen zijn. De professionele LED-lichtvoorziening stimuleert fotosynthese, zodat de planten altijd in optimale conditie blijven.

We kozen voor deze prachtige groene muur om rust te brengen in het gebouw, CO2 te neutraliseren én om ons groene imago in de verf te zetten. Zo zorgt de groene gevel voor een betere klimaatbeheersing van het auditorium. Want meer groen in de omgeving én in de hub? Dat betekent meer zuurstof voor iedereen

 

Benieuwd naar Greenhouse BXL? Kom eens langs!

Meer weten over onze groene initiatieven en hoe we deze in de toekomst willen uitbreiden? Of wil je gewoon onze prachtige groene gevelmuur van dichtbij komen bewonderen? Dat kan! Contacteer ons voor een gratis en vrijblijvende rondleiding in Greenhouse BXL – en dan vertellen we jou alles wat jij wil weten.

Tot snel?!