Community: nieuws en blogs

Greenhouse viert Nationale Vrouwendag in stijl

9 november 2021 | Alle locaties

In België vieren we op 11 november niet alleen Wapenstilstand, maar ook – voor het 49ste jaar op rij – Nationale Vrouwendag. Het doel? Het gevoel van solidariteit onder vrouwen in de kijker zetten. Ook dit jaar hebben wij het over de kracht van vrouwelijk ondernemerschap.

We vroegen drie Greenhouse coworkers naar hun ervaringen als vrouwelijk ondernemer. Benieuwd wat deze powerhouses zoal te vertellen hadden? Lees gerust mee…

 

 

Goeiemorgen lieve coworkers, stel jullie zelf eens voor?

Veresjka: Hoi! Ik ben de founder van Unique Identity, een consultancy agency dat de focus legt op people experience (candidate & employee experience), employer branding, werving en selectie. De verhitte arbeidsmarkt van vandaag maakt het moeilijk om kwalitatieve werknemers aan te trekken én te behouden – en dat is precies waar ik kom kijken.

Meer weten over Unique Identity

Lesley: Ik ben de co-founder van TalentLogiQs, een spin-off van de Universiteit van Antwerpen. Wij leveren wetenschappelijk onderbouwde meetinstrumenten voor loopbanen en talent management aan. Ons doel? Voorspellingen en aanbevelingen kunnen doen betreffende talent op de werkvloer.

Meer weten over TalentLogiQs

Frederika: Ik ben sinds 2003 zelfstandig redacteur en verdiep me in alles wat met content te maken heeft. Schrijven, herschrijven, eindredactie, journalistiek werk, opvolging van lay-out of volledige coördinatie van een communicatieproject? Daarvoor kan je bij mij terecht.

Meer over Frederika Hostens

Waarom kozen jullie voor een leven als ondernemer?

Veresjka: ‘t Is een klassieker, maar wel met een reden: die vrijheid die je als ondernemer krijgt, is onbetaalbaar. En dan heb ik het niet enkel over zelf je werkuren kiezen. Voor mij gaat dat over je eigen strategie en visie bepalen, waarden implementeren en werking uittekenen. Maar een keertje ‘foert’ kunnen zeggen op vrijdagnamiddag is ook een voordeel, natuurlijk! (lacht)

‘Niemand legt me iets op, ik heb volledige vrijheid én ik moet niet omgaan met de pijnpunten in de arbeidsmarkt – behalve ze proberen verhelpen.’

Lesley: Ik kom uit een zelfstandig nest – en had dus een heel realistisch beeld over wat het betekent om zelfstandige te zijn. Ik wist dat niet alles rozengeur en maneschijn is, maar ik zag ook vooral hoe graag mijn ouders hun job deden – ondanks bepaalde worstelingen. Daarnaast voelde ik dat het tegen mijn 40ste moeilijker werd om me neer te leggen bij bepaalde beslissingen van het management – én kreeg ik het prachtige product van Wouter in mijn schoot geworpen. Tja… toen was het niet moeilijk kiezen.

‘Ik kreeg een prachtig product in mijn schoot geworpen en zag meteen dat dit een gigantische opportuniteit was. Meer had ik niet nodig.’

Frederika: In 2003 belandde ik in collectief ontslag, na tien jaar te werken in loondienst. Voor mijn ontslag was het idee om zelfstandige te worden al zachtjes aan ‘t sluimeren, maar ik durfde de stap niet goed te zetten. Maar na mijn ontslag kon ik haast niet anders dan de dingen in vraag te gaan stellen…

‘Het sluimerde altijd al, maar ik heb wel een duwtje nodig gehad. Daarna was het zonneklaar: dit ben ik en dit is wat ik wil.’

 

Wat was jouw grootste angst voor de opstart?

Werken in Greenhouse Mechelen Werken in Greenhouse Mechelen

Veresjka: Vaak worden mensen ondernemer omdat ze dat mee krijgen van de ouders. Ik heb dat totaal niet – ik ben de eerste in de familie – en het is af en toe wel spannend om geen vangnet te hebben. Daarnaast is het ‘het alleen doen’ af en toe ook wel stevig – en wringt het ook vandaag soms nog dat ik geen partner heb om samen dingen mee af te toetsen.

Greenhouse BXL coworking Greenhouse BXL coworking

Lesley: Goh. We weten uit onderzoek dat ondernemers de neiging hebben om risico’s te minimaliseren en vaak té optimistisch zijn. Ik kan me daar wel in vinden (lacht). Ik heb eigenlijk niet getwijfeld – en ben gewoon gesprongen vanaf ik het product een eerste keer had uitgetest.

Greenhouse Antwerp coworking Greenhouse Antwerp coworking

Frederika: Ik ben nogal risicoavers ingesteld. Die financiële onzekerheid baarde me dan ook wel wat zorgen. Ik vond het heel moeilijk om te bepalen hoe je er zelf een fair loon uithaalt, hoe je alles laat kloppen op de langere termijn, hoe je je tarief verkoopt, wat je doet als je ziek bent en niet kan werken… Gelukkig zijn hier goeie opleidingen en infosessies over te vinden – die voor mij onmisbaar zijn gebleken om de nodige handvaten te vinden!

Wat was jouw mooiste professionele moment?

Veresjka: Dat zijn voor mij echt de kleine zaken: een kandidaat die me enthousiast bedankt, een klant die blijft terugkomen, mijn persoonlijke kring die me complimenteert, … De reden waarom ik begon, was altijd al andere mensen gelukkig en tevreden maken. Als ik dat dan ook één op één mag merken, dan zijn dat voor mij de grootste successen.

‘Mensen zijn harder geworden op de markt. Het moment dat ik een klant zie ontdooien bij mij, ze warmer zie worden en ze hun menselijkheid zie terugvinden.’

Lesley: Waar we bij aanvang van onze onderneming in 2014 nog vaak stonden te roepen in de woestijn, merk ik nu dat organisaties meer oog krijgen voor de toegevoegde waarde van evidence-based analytics in hun aanpak voor Talent Management. Zeker in een arbeidsmarkt die oververhit is zoals nu, is het nemen van onderbouwde beslissingen aangaande talent een absolute noodzaak.

‘Na de coronacrisis hebben we een boost gezien in de interesse bij organisaties in onze diensten. Het duurde lang, maar dat moment was onbetaalbaar.’

Frederika: Ook bij mij gaat het niet om één moment, maar om meerdere momenten. Als ik positieve feedback krijg, bijvoorbeeld, of wanneer een klant mij een nieuwe opdracht geeft. Dat zijn de momenten die me in mijn keuze om zelfstandige te worden bevestigen. Daarnaast is mijn allereerste klant er nog altijd bij, wat ook veel voldoening en bevestiging geeft.

‘Mijn allereerste klant, van mijn opstart in 2003, is er nog altijd bij. Zo’n langdurige samenwerking – en het bijhorende gevoel van appreciatie – is goud waard.”

 

Wie is jouw rolmodel?

Greenhouse members Greenhouse members

Veresjka: Ik heb nooit echt rolmodellen gehad, ook niet als tiener. Je komt zo ontzettend veel mensen tegen in je leven en die brengen je allemaal wel iéts bij. Het zou zonde zijn om daar één iemand uit te moeten selecteren, terwijl er tientallen personen zijn die me – op allerlei vlakken – geïnspireerd hebben…

Greenhouse BXL Greenhouse BXL

Lesley: Mijn papa, ondernemer uit de analoge periode, heeft me het laatste duwtje gegeven om te springen. Hij begreep niet echt wat we deden (lacht), maar raadde me wel enthousiast aan om er gewoon voor te gaan. Onbetaalbaar!

Boardroom in Greenhouse Antwerp bestaat uit een vergaderzaal en lounge Boardroom in Greenhouse Antwerp bestaat uit een vergaderzaal en lounge

Frederika: Op ondernemersvlak zijn dat de ouders van mijn vader. Mijn oma had een schoenwinkel en mijn opa bracht schoenen rond – en dat allemaal met de zorg voor twaalf kinderen. Dat was voor mij écht een geruststelling: als zij dat konden regelen… dan zou het bij mij ook wel lukken. (lacht)

Wat leerde het ondernemerschap jou op persoonlijk gebied?

Veresjka: Het is sterker dan de mens – en een natuurlijke reflex – maar stop met kijken naar het succes van anderen. Vergelijk jezelf niet met concurrenten, maar onthoud goed waar jij voor staat en hoe hard je hiervoor gewerkt hebt.

‘Stop met kijken naar het succes van anderen.’

Lesley: Dat je veel meer kan dan je zelf denkt. Je moet alles begrijpen waarmee je bezig bent, wat je moet doen, wat je mist – en nog nodig hebt. Je leert zo ontzettend veel bij, ook qua opportuniteiten zien én grijpen, en op mensen durven afstappen. Ik zou zeggen: ‘als je geen durver bent, dan is het ondernemerschap niets voor jou’.

‘Als je niet durft, win je niks.’

Frederika: Het belang en de onmisbaarheid van zelfzorg. Bewaak of je lief genoeg bent voor jezelf, durf grenzen te stellen en neem regelmatig een dagje vrijaf. Als zelfstandige heb je vaak de neiging om de klant altijd voorop te zetten en jezelf op de tweede plaats. Er is niets mis met er voluit voor te gaan, maar gun jezelf ook de nodige ontspanning, want die verdien je écht.

‘Wees lief voor jezelf, durf grenzen te stellen en neem af en toe een dag vrijaf. Dat verdien je.’

 

Hoe ervaar jij het vrouw-zijn in een toch eerder mannelijk ondernemerslandschap?

Veresjka: In mijn sector, HR, is dit niet zo’n opvallend verschil – maar als ik in Greenhouse Mechelen werk, valt het me wel op dat er bijna enkel mannen zitten. Persoonlijk heb ik hier geen last van, maar het valt wel op dat mannen vaak serieuzer genomen worden. Vrouwen worden sneller als ‘zacht’ en ‘fluffy’ bestempeld, terwijl wij even goed meedraaien in (dezelfde!) ondernemerswereld.

Lesley: De HR-business is sowieso eerder een vrouwelijke business, dus ik kan niet zeggen dat ik me ‘anders behandeld’ voel. Ik merk natuurlijk wel het verschil tussen de werkwijze van mezelf en mijn collega Wouter: waar hij eerder geneigd is om risico’s te nemen en sprongen te maken, zou ik er soms liever wat meer over nadenken.

Frederika: Ook in mijn sector valt dit niet echt op – hoewel ik in Greenhouse zelf het verschil wel zie. Ik weet niet helemaal waaraan dat ligt, veralgemenen en veronderstellen vind ik nogal gevaarlijk… maar ik vraag me wel af hoe je als jonge zelfstandige vrouw moederschapsverlof neemt, bijvoorbeeld. Ik was al moeder toen ik de sprong waagde, maar ik kan me moeilijk inbeelden hoe ik het gedaan zou hebben als pas bevallen moeder én zelfstandige. Da’s nog een werkpuntje voor de overheid, denk ik…

 

Wat is jouw gouden tip voor twijfelaars?

Veresjka: Bereid je niet alleen mentaal, maar zeker administratief en financieel goed voor. Durf het financiële plaatje te maken – en vraag advies aan ondernemers in je omgeving en netwerk. En kan je parttime gaan werken? Begin dan eerst als zelfstandige in bijberoep – om af te tasten of en hoe het je ligt.

‘Proef, indien mogelijk, van het ondernemerschap via bijberoep vooraleer je voor de volledige 100% springt.’

Lesley: Zorg er in eerste plaats voor dat je het niet alleen doet – en omring jezelf met complementaire mensen die je ondersteunen. Maak daarnaast voldoende tijd vrij om ook aan je bedrijf te werken: denk na over strategie, maak een selectie van tools, … Zorg ervoor dat je niet enkel operationeel bezig bent, maar ook zicht hebt op de toekomst en het grotere plaatje.

‘Zorg ervoor dat je voldoende tijd kan vrijmaken om aan je bedrijf te werken – en niet alleen erin. Dat verschil is waanzinnig groot.’

Frederika: Het gewoon proberen, opdrachten zoeken die je graag doet, klanten zoeken met wie je graag samenwerkt en jezelf omringen met andere ondernemers in wie je gelooft en die in jou geloven. Durf keuzes te maken en denk nooit ‘ik moét nu dit’. Want als iets je niet helemaal ligt, waarom zou je het dan blijven doen? Da’s net dat stukje vrijheid dat wij als ondernemers zo belangrijk vinden…

‘Het gewoon proberen, keuzes durven maken en trouw blijven aan je eigen waarden.’

 

Waarom koos jij voor coworking – en specifieker, voor Greenhouse?

Veresjka: Greenhouse sprak me ontzettend aan omdat er drie hubs zijn waartussen je kan kiezen. Da’s supertof om mijn kandidaten flexibel, maar toch professioneel, te ontmoeten. Ik maak zelf gebruik van de dagpassen, wat perfect in mijn flexibele werkweken past: ik kies zelf of ik (niet) ga, of ik een zaaltje boek, enzovoort. De vrijheid van Greenhouse, gecombineerd met de kans om elke dag sociale contacten te leggen met de andere coworkers, daar ben ik echt verslingerd aan! Je kan hier met iedereen een praatje maken en er heerst een supertoffe vibe. Dat geeft mij af en toe het gevoel dat ik toch nog collega’s heb! (lacht)

Sla een praatje met Veresjka in Greenhouse Mechelen

Lesley: Coworking leek ons de ideale keuze als startup met beperkte budgetten. Onze hoofdreden was dus zeker en vast praktisch, maar algauw leerden we ook de sociale voordelen kennen: je komt elke dag mensen tegen die met dezelfde zaken worstelen en waar je van kan leren. Daarnaast is de ligging van de hub in Brussel fantastisch, wat gemakkelijk is voor onze klanten.

Leer Lesley kennen in Greenhouse BXL

Frederika: Coworking helpt me om een duidelijker onderscheid te maken tussen werk en privé. De Greenhouse-hub in Antwerpen vind ik een stimulerende omgeving die me jong houdt. Er heerst een positieve werksfeer en ook de infrastructuur is dik in orde, met voldoende daglicht en ergonomisch meubilair. Met mijn Greenhouse-abonnement zorg ik niet alleen voor mijn mentaal welzijn, maar ook voor mijn fysieke gezondheid. En zo komen we weer terug bij die zelfzorg van daarnet! (lacht)

Ontmoet Frederika in Greenhouse Antwerp

Meer weten over onze coworkingruimtes?

Benieuwd naar de plek(ken) waar deze ondernemers werken – of zelf op zoek naar een flexibele werkplek in Antwerpen, Brussel of Mechelen? Aarzel niet om ons te contacteren: wij vertellen je graag wat je wil weten – en zorgen indien gewenst voor een toffe rondleiding in de hub(s) naar jouw keuze. Klaar om ondernemer van het jaar te worden? Wij kunnen alvast niet wachten om jou te ontmoeten…