Community: nieuws en blogs

Student-ondernemer? Werk je idee uit in de coworking van Greenhouse!

Geüpdatet 14 april 2021* | Alle locaties

Studentenondernemingen zijn een steeds meer voorkomende trend: meer dan ooit stampen jonge mensen een business uit de grond. Dat studenten tussen de 18 en 25 jaar sinds 2017 kunnen werken met een wettelijk statuut van student-zelfstandige, zal hier zeker mee te maken hebben.

Greenhouse Antwerp; Robin & Jasper Greenhouse Antwerp; Robin & Jasper

Toch is de keukentafel niet altijd de perfecte plek om een eigen business uit te bouwen, hoe groot of klein de ambitie ook is. Coworkingruimtes waar flexibiliteit, netwerken én productiviteit hand in hand gaan, zijn voor jonge ondernemers dan ook een aantrekkelijk alternatief.

In de coworking van Greenhouse kom je ook coworkers tegen die een business startten tijdens hun studententijd: maak kennis met Jasper Dockx en Robin Waroquier.

 Jong ondernemen dankzij ondernemende omgevingen

Waar in 2010 nog maar 163 student-ondernemers actief waren, zijn er in 2018 maar liefst 6.283 studentenondernemingen geregistreerd bij het RSVZ. Ook in 2019 en 2020 bleef het aantal sterk toenemen. Zo steeg het aantal van 7.203 in 2019 naar 9.022 in het derde kwartaal van 2020. In bijna 2 jaar tijd hebben dus 2 739 jongeren de stap naar het ondernemerschap gezet

De cijfers liegen er niet om, het ondernemen zit steeds meer jongeren in het bloed. Een van de belangrijke redenen voor deze boost is de digitalisering: tegenwoordig kan je al ver komen met enkel een laptop, een smartphone en een actieve aanwezigheid op sociale media. Volgens Unizo spelen corona en de huidige maatregelen ook een rol. Doordat de studenten meer thuis zitten, hebben ze meer tijd om andere zaken te doen, zoals een onderneming starten.

Bovendien kunnen jonge ondernemers rekenen op steun uit verschillende hoeken: het officieel statuut vanuit Vlaanderen, instellingen zoals Unizo en VLAIO, lokale bedrijven die initiatieven op poten zetten én scholen die zorgen voor een ondersteunend klimaat.

Zo heeft Karel de Grote Hogeschool zijn eigen KdG ondernemerscentrum waar je kan rekenen op individuele coaching en leermomenten. Ook bij AP Hogeschool kun je terecht in het Ondernemersl-AP voor workshops en netwerkmomenten. Bij de meeste hogescholen kan je zelfs rechtstreeks het statuut student-zelfstandige aanvragen, om de stap zo klein mogelijk te maken.

Bovenstaande hogescholen vormen samen met nog enkele andere scholen & Universiteit Antwerpen de ‘Associatie Universiteit & Hogescholen Antwerpen’, waarmee ze in 2014 het initiatief TAKEOFFANTWERP lanceerden. Ze organiseren onder andere startsessies specifiek voor laatstejaarsstudenten die willen starten als zelfstandige ondernemer.

Vooral de sector van tech- en digitale marketing is populair bij student-ondernemers, kijk maar naar voorbeelden zoals Kreatix (gestart vanuit Karel de Grote Hogeschool) of Intracto.

 

Een coworking als ideale startbasis

Jonge ondernemers staan bij de start vaak voor een financiële uitdaging en hebben nood aan een stevig netwerk om te kunnen groeien.

Daarom is coworking de perfecte oplossing: je hebt niet de vaste kosten van een eigen kantoor, je ontmoet andere (ervaren) ondernemers waarmee je gedachten kan uitwisselen en je kan op verschillende locaties afspreken en vergaderen met (mogelijke) klanten in een professionele setting zoals een vergaderzaal. Je maakt dus meteen indruk op je klant door je professionele aanpak. Vier vliegen in één klap!

Meeting room CCR in Greenhouse BXL Meeting room CCR in Greenhouse BXL

Daarbovenop, zorg je voor een balans tussen werk en privé: door een onderscheid te maken tussen thuis en je professionele omgeving, zal je minder afleiding ervaren en dus beter kunnen focussen. Omringd worden door andere ondernemers, zal je motivatie en energie ongetwijfeld ook een boost geven.

Kriebelt het bij jou ook om te ondernemen?

Zoek je nog een fijne werkplek waar je meteen aan de slag kan zonder kopzorgen?  Misschien is Greenhouse wel de perfecte locatie voor jou!
Aarzel niet om ons te contacteren, dan vertellen we je alles wat we te bieden hebben.

*Noot: de blog werd origineel geschreven op 24 september 2020 en werd herbekeken en geüpdatet voor de volledigheid.

Bronnen: BusinessAM, Economie.fgov,  TAKEOFFANTWERP, Vlaio, VETO & Unizo

 

Ontdek hier meer blogs en nieuws!