Community: nieuws en blogs

Greenhouse zet vrouwelijke ondernemers in de kijker

19 november 2020 | Alle locaties

Vandaag, 19 november, vieren we de internationale dag van de vrouwelijke ondernemer. En daar hebben we heel wat sterke exemplaren van in huis! Wij spraken met ondernemers Kris Hens (coworker in Greenhouse Mechelen), Laura Coninx (coworker in Greenhouse BXL) en Evy De Vos (coworker in Greenhouse Antwerp) over hun ondernemingen, hun groei en toekomstplannen – en tonen via hun verhaal aan dat succes altijd een optie is, zolang de passie er maar is. Hier gaan we!

 

Welkom, ondernemers. Vertel eens wat meer over jullie organisatie!

Kris Hens Kris Hens

Kris Hens: Mijn bedrijf, Team at Work, ondersteunt schoonmaakbedrijven bij het opzetten van een efficiënte organisatie. Wij stellen altijd een op maat ontworpen plan voor, wat leidt tot meer rendement en meer transparantie in de werking van een organisatie.

Laura Coninx Laura Coninx

Laura Coninx: Laum-paum combineert architectuur met aannemerschap, een doordacht ontwerp met een kwalitatieve uitvoering. Wij kopen speciale of unieke panden op, renoveren ze met behoud van de unieke elementen en kleden ze volledig in.

Evy De Vos Evy De Vos

Evy De Vos: Mijn bedrijf heet Bloq, maar aangezien ik de nadruk wil leggen op een persoonlijke aanpak, communiceer ik onder mijn naam Evy De Vos. Die lijn wordt ook doorgetrokken in alles wat we doen. We helpen privépersonen en bedrijven met beleggingsvastgoed op maat – van A tot Z. Om dit mogelijk te maken hebben we nauwe samenwerkingsovereenkomsten met o.a. Antwerp Expats.

Hoe is jullie idee ontstaan?

Kris Hens: Heel eenvoudig: vanuit pure passie en idealisme voor de sector. Ik werk al 33 jaar in de professionele schoonmaaksector, ben vertrouwd met het vak én herken wat er nodig is om mensen te ondersteunen. Daarom stapte ik in 2005 uit het systeem om ‘voor iemand te werken’ en besloot ik mijn eigen visie de wereld in te sturen. Het doel van Team at Work was, en is nog altijd, ernaar streven om de schoonmaaksector op te waarderen én deze een volwaardige plek, erkende te geven in een organisatie.

Laura Coninx: Als architecte is het niet ideaal om verbouwingswerken vlot te laten verlopen met een externe aannemer. De communicatie is niet altijd even evident, vaak worden dingen toch anders uitgevoerd dan gebriefd en je hebt de zaken niet altijd even goed onder controle. Daarom besloot ik om zélf een aannemersbedrijf op te richten, waarbij ik als architecte volledig kan instaan voor het proces – van ontwerp tot uitvoering. Door mijn eigen vaklui aan te nemen en aan te sturen, wordt er niets gedaan tot ik groen licht geef. Door aannemer en architect in één bedrijf te steken, kunnen we keer op keer mijn visie tot één coherent geheel omtoveren.

Evy De Vos: Het idee ontstond tijdens mijn studie: voor mijn thesis onderzocht ik de mogelijkheden om beleggingsvastgoed aan te kopen om zo een aanvullend inkomen te creëren. Door de grote interesse van vrienden en kennissen, besloot ik zes jaar geleden om er mijn fulltime job van te maken.

Ik kies er bewust voor om alleen te werken op zelfstandige basis, zodat de persoonlijke aanpak gegarandeerd blijft. Ik kies er wél voor om me te omringen met de besten in hun vak. De ‘harde kern’ bestaat uit Marie Vissers, die instaat voor de inrichting en esthetiek van de panden. Geert Hennissen is de oprichter van Antwerp Expats – dat is het platform dat we gebruiken om de goede verhuur te garanderen.

 

Hoe zijn jullie bij de coworking van Greenhouse terecht gekomen?

Kris Hens: Wel, Intervest is al heel lang lang een klant van ons. En toen wij in 2012 aan het rondkijken waren naar een nieuw kantoor, stelden zij het – toen nog nieuwe – concept van Greenhouse voor. Wij waren ogenblikkelijk gecharmeerd en kozen voor een stoeltje in de coworking in Mechelen. Dat maakte ons de eerste klant – en omdat we er vandaag nog altijd zitten, zijn we ook de oudste klant! (lacht)

Ontdek Greenhouse Mechelen

Laura Coninx: Ik was online op zoek naar een coworking space in omgeving Brussel en kwam zo terecht bij Greenhouse. Toen ik langs ging voor een rondleiding, voelde ik meteen dat de vibe juist zat. Niet alleen de centrale ligging is een groot pluspunt, maar je hebt ook veel ‘verborgen’ hoekjes voor als je rust nodig hebt. Daarnaast is de werking zeer professioneel, zijn de vergaderzalen handig, is het er altijd proper en levert ook het onthaal sterk werk.

Bezoek Greenhouse BXL

Evy De Vos: Ik kwam via-via bij Greenhouse terecht. Eén van mijn projectontwikkelaars waarmee ik nauw samenwerk, raadde me de coworking space in Antwerpen aan. Ik was op zoek naar een vaste ‘uitvalsbasis’, zonder er per se elke dag te moeten zitten – ik zit tenslotte meer op de baan dan op een bureaustoel. Greenhouse Antwerpen is super goed gelegen, erg toegankelijk en ook nog eens heel flexibel. Je huurt enkel dat waar je nood aan hebt, meer niet. En dat was exact waar wij naar op zoek waren!

Bekijk Greenhouse Antwerp

Jullie kozen alledrie voluit voor een coworking abonnement. Waarom?

Kris Hens: Simpel: wij proberen de vaste kosten van het bedrijf zo laag mogelijk te houden. In al die jaren is ons tarief nauwelijks veranderd – en dat houden we graag zo. Bovendien is een kantoor echt niet nodig voor een klein bedrijfje zoals wij – en voldoet de coworking perfect aan onze noden.

Laura Coninx: Ja, die coworking formule is echt perfect voor mijn bedrijf. Op zich werken alleen mijn project manager en ikzelf af en toe aan een bureau, mijn arbeiders zitten tenslotte op de werf! Een ‘echt’ kantoor zou qua kosten dus niet in lijn liggen met de uren die we er effectief zouden spenderen, wat coworking de perfecte oplossing maakt. We hebben alles wat we nodig hebben ter beschikking – enkel op de momenten dat we er gebruik van willen maken. We betalen dus niet voor een vergaderzaal die of een kantoor dat voor de helft van de tijd leeg staat.

Evy De Vos: Het coworking abonnement van Greenhouse beantwoordt precies aan mijn noden. Het is betaalbaar, het is flexibel en de klantvriendelijkheid is geweldig. Bovendien is het dé perfecte oplossing om eventuele klanten te ontvangen: je huurt simpelweg een professionele vergaderzaal voor de tijd die je nodig hebt – en niet meer dan dat.

Wat zijn jullie plannen voor de toekomst?

Kris Hens: De afgelopen jaren zijn we bezig geweest met de ontwikkeling van onze eigen software: een ondersteunende tool om de schoonmaak te beheren, de werklast te berekenen en kwaliteitscontrole te doen. Daarbij hoort ook een planningsmodule: deze willen we in 2021 verder ontwikkelen én in de markt zetten om beschikbaar te stellen aan andere bedrijven.

Laura Coninx: Ik ben momenteel aan het bekijken om terug iets kleinschaliger te gaan werken – en minder klantprojecten aan te nemen. Begrijp me niet verkeerd, deze zijn superleuk! Maar je moet vaker water bij de wijn doen wanneer er andere partijen betrokken zijn. Elke architect wil het liefste doen wat hij/zij in het hoofd heeft – en ik ben daar geen uitzondering op. (lacht). Daarnaast zou ik ook heel graag wat meer art deco gebouwen onder handen willen nemen.

Evy De Vos: Tijdens de coronacrisis hebben we geleerd om flexibel te zijn: onze expat appartementen stonden in die periode tenslotte plots en zeer onverwachts leeg. Reden voor paniek? Misschien eventjes. (lacht) Maar daarna zijn we meteen gaan onderzoeken waar er dan wél vraag naar was. Bleek dat veel mensen op zoek waren naar een appartement voor een korte periode omdat ze zich thuis, bijvoorbeeld, niet konden concentreren op hun werk. We besloten daar volledig op in te zetten, wat ons goed is bekomen!

Naar de toekomst toe willen we dit dus verder uitwerken: welke behoeftes kunnen we detecteren tijdens bepaalde periodes en hoe kunnen we hierop inspelen? We hebben gemerkt dat deze uitdagingen ons met drie erg veel energie geven – en ons veel opportuniteiten hebben bezorgd. We gaan dus verder werken op deze trend!

Ook op zoek naar een plek om je onderneming te laten groeien?

Aarzel niet om ons te contacteren: wij beantwoorden met veel enthousiasme jouw vragen, zodat ook jouw business binnenkort in één van onze hubs kan groeien. Tot snel?