Community: nieuws en blogs

Wat is coworking en wat kan jij verwachten bij Greenhouse?

11 juni 2021 | Alle locaties

We kunnen er niet omheen: coworking is populairder dan ooit. Maar liefst 3,3% van de Belgische kantoren is een coworking space – en in 2018 nam de coworking sector een vijfde van de volledige Brusselse kantoormarkt in. Een percentage dat stelselmatig blijft groeien: ook in andere delen van België, Europa en de rest van de wereld stijgt de populariteit van het concept. Hoog tijd om een blik te werpen op de hoe, wat – en vooral: waarom – van coworking!

 

De historiek van coworking

De term ‘coworking’ vond net voor de eeuwwisseling zijn oorsprong in Amerika. Bernie DeKoven, schrijver en game designer, kwam hier in 1999 mee op de proppen. Volgens hem was coworking het antwoord op de nieuwe werkomgevingen die ontstonden dankzij de ontwikkelingen in technologie. Vooral in Amerika begonnen werknemers steeds meer hun ongenoegen te uiten over de traditionele kantooromgevingen – en de vaak daarbij horende eenzame, afgesloten ruimtes.

Toch kwam de term pas zes jaar later écht tot zijn recht, toen Brad Neuberg zijn eigen coworking oprichtte in San Francisco, genaamd ‘Hat Factory’. Brad zag coworking als antwoord op de asociale, puur professionele kantoren, en de improductiviteit van thuiswerk. De allereerste coworking space was een loft voor drie werknemers, maar andere geïnteresseerden waren ook welkom.

Brad richtte later ook ‘Citizen Space’ op, de eerste publieke coworkingruimte in San Francisco. Na het boomen van coworking spaces in verschillende vormen, soorten en maten in Amerika, volgden er al snel initiatieven overal in de wereld.

In Europa was het vooruitstrevende Berlijn de eerste plek waar coworking werd omarmd. De uitbaters van café ‘St. Oberholz’ boden er al sinds 2005 gratis internet aan, waardoor meer en meer professionals daar aan het werk gingen. Vandaag, zo’n 15 jaar later, vinden we deze trend nog steeds terug, in de vorm van ‘hipsters’ die met hun laptop naar koffiebars trekken.

St. Oberholz is trouwens nog steeds een vaste waarde in coworkingland: het café werd genoemd in ‘We Call it Work’, een boek over ‘digitale nomaden’ en de nood aan flexibele werk. Dankzij het boek werd zowel St. Oberholz als coworking bekend over heel Europa, én opende het café in 2015 een tweede officiële coworking space in Berlijn.

Naast Berlijn volgt ook ons Belgenlandje de trend en rijzen de coworking spaces als paddenstoelen uit de grond, verspreid over België: Brussel, Mechelen, Antwerpen,… Desalniettemin blijft San Francisco het epicentrum van de coworking gemeenschap.

 

Wat is coworking?

Maar wat is coworking nu? Wel, bekijk het als een werkvorm waarbij professionals van verschillende ondernemingen, bedrijven en sectoren een kantoorruimte delen. Dankzij deze gedeelde kantoorruimte, de coworking space, besparen coworkers kosten door het gebruik van gemeenschappelijke infrastructuren. Denk aan: de ruimte op zich, nutsvoorzieningen, meeting rooms, maar ook eventuele receptiediensten.

Daarom is het ook zo’n populaire vorm van werken voor freelancers, zelfstandigen en kleine bedrijven zoals start-ups. Voor jonge ondernemers is een coworking plek dus de perfecte oplossing, zowel op vlak van financiële middelen als het uitbouwen van hun professionele netwerk – maar uiteraard kunnen ook grotere bedrijven starten binnen een coworking hub – en later eventueel opschalen naar een serviced office of regulier kantoor.

Welke type kantoor past bij mij?

Coworking is het antwoord op de vraag naar meer flexibiliteit in een digitaal tijdperk

Een coworking locatie is tegenwoordig meer dan gewoon een werkplek. Dit concept staat vandaag steeds meer gelijk aan gezelligheid, networking en, bovenal, de ervaring. Zo kan je er prat op gaan dat elke coworking hub bezig is met het aanbieden van originele activiteiten naast de werkvloer. Van workshops tot webinars, van samen ontbijten tot afterwork drinks: je kan het niet leuker verzinnen. In een coworking hub is het de bedoeling dat je je op ‘t gemak voelt – en plezier kan koppelen aan professioneel. En da’s iets wat wij als Greenhouse als geen ander weten, waardoor je bij ons altijd kan profiteren van een grote variëteit aan community activiteiten.

 

De voordelen van coworking bij Greenhouse op een rijtje

Ondertussen weet je alles al over coworking: de geschiedenis en wat het concept precies inhoudt. Maar hoe ziet dat er dan in de praktijk uit, en wat zijn de voordelen voor jou als organisatie? Maar hoe ziet dat er dan in de praktijk uit, en wat zijn de voordelen voor jou als organisatie? Wel, we nodigen je alvast uit om eens een gratis dagje te komen werken – en alles in real life te ontdekken. Wij sommen de voordelen van de coworking spaces bij Greenhouse op, zodat jij perfect weet wat je kan verwachten.

 

Netwerken was nog nooit zo eenvoudig

Greenhouse networking event Greenhouse networking event

Als (startend of ervaren) ondernemer weet jij het als geen ander: een stevig, uitgebreid netwerk is bijzonder belangrijk om jouw organisatie te laten groeien.

Door elke dag achter je computer te blijven zitten, ontmoet je weinig nieuwe mensen – en kom je geen onverwachte opportuniteiten tegen om op in te haken.

Toch zijn, zeker in onze huidige samenleving, netwerkevents niet altijd even gemakkelijk om te vinden.

En da’s nu nét waarom Greenhouse zo’n interessante plek is voor jou. Wanneer je je aansluit bij onze coworking community, ontmoet je tenslotte elke dag opnieuw interessante personen. Hetzij naast jou aan het bureau, maar ook in de lunchroom of het restaurant kan je een ongedwongen babbel met hen aangaan. Elke dag ontmoet je wel iemand nieuw, wat het netwerken organischer én gemakkelijker maakt. En het beste van al? Je hoeft zelfs niet ver van je computer te gaan om een interessante opportuniteit te vinden… iedereen zit hier binnen dezelfde vier muren!

“Via het systeem van coworking zijn wij al vaak in contact gekomen met interessante profielen, consultants, zelfstandigen. Sterker nog: een aantal van deze contacten zijn zelfs al klant geworden bij ons! Daarnaast vinden we het ook interessant om met verschillende personen in contact te komen, ‘s middags in de lunchroom, bijvoorbeeld. Daar zitten vaak zeer uiteenlopende profielen die hun zaken op een heel andere manier benaderen of via een andere visie werken. Dat is enorm leerrijk en inspirerend!” – Jonathan, FourEyes

 

Je hebt alle faciliteiten binnen handbereik

Greenhouse weet wat jij nodig hebt om optimaal te kunnen functioneren. Het is tenslotte ons doel om ervoor te zorgen dat jij je voor de volle 100% kan focussen op je job – wij regelen de rest wel. Daarom denken we blijvend na over de faciliteiten die jij nodig zou kunnen hebben. We kijken naar de huidige plekken en vragen rond naar zaken die beter kunnen of nodig zijn.

Zo is onze coworking space meer dan enkel een bureau om aan te schuiven. We installeerden, bijvoorbeeld, handige belbubbels: kleine afgesloten plekjes waar jij in alle rust kan telefoneren, zonder gestoord te worden – of anderen te storen.

functionaliteiten functionaliteiten

Verder denken we ook na over de kleine dingen: extra schermen om op te presenteren, flipcharts om de creativiteit mee te laten stromen, verschillende types vergaderzalen, een ‘chill ruimte’ om even te ontspannen, enzovoort.

Daarnaast geniet jij ook van fijne extraatjes zoals een bemande receptie, Bringme boxen, douches, een fitness, cateringmogelijkheden, de optie om Greenhouse als maatschappelijke zetel in te geven, enzovoort.

 

En mis je toch nog een bepaalde faciliteit en ben je ervan overtuigd dat deze jouw focus des te meer zal verhogen? Laat het ons zeker weten!

“De locatie is erg gunstig, en het gebouw straalt luxe en professionaliteit uit. Je hebt hier echt alles: belbubbels, meeting rooms, moodboards, … Vooral die moodboards zijn voor mij hét van het: ik gebruik ze bijna dagelijks om mijn creatieve processen op te schrijven en er zo nieuwe concepten uit te halen.” – Sarah, Narcisse

 

Maak gebruik van vergaderruimtes

En over die faciliteiten gesproken… bij Greenhouse kan je ook rekenen op de aanwezigheid van heel wat verschillende vergaderzalen. Aparte ruimtes om in te brainstormen, of om zaken voor te stellen aan je klant, zijn onmisbaar voor een goed draaiende onderneming – en dat weten wij maar al te goed.

Daarom vind je in alle hubs enkele vergaderzalen, van verschillende capaciteiten, terug.

Het enige wat jij moet doen? Deze tijdig reserveren voor je meeting. Wij doen de rest! Oh ja: per dag kan jij twee uur gratis gebruik maken van deze meeting rooms. Dat zit gewoon in jouw maandabonnement. Handig, toch?

De meerdere vergaderzalen met verschillende capaciteiten is een echt pluspunt en zorgt voor comfort en goede organisatie van onze meetings.” – Walter, 2Aspire

Comfortabele meeting rooms waren nog nooit zo belangrijk

Geniet van de nodige rust en concentratie in de focusruimtes

Ja maar, Greehouse, ik ben super snel afgeleid.’ Geen probleem! Wanneer jij iemand bent die snel afgeleid raakt door gesprekken in je directe omgeving, zijn onze focusruimtes of belbubbels dé perfecte oplossing.

Door de slimme akoestische vormgeving van deze plekjes, waan jij je ogenblikkelijk in een oase van rust.

Op deze manier helpen wij je je focus te behouden, zonder volledig in afzondering te moeten gaan: wanneer je uit je focusruimte stapt, bevind je je meteen terug in de bruisende energie van onze coworking spaces. Het beste van beide werelden, zeggen ze weleens.

De belbubbels in Greenhouse zijn individuele ruimtes die akoestisch zo ontworpen zijn dat je er in alle privacy kan werken. Jij raakt niet afgeleid door gesprekken op de achtergrond – maar ook je mede-coworkers horen jou niet telefoneren. Zo minimaliseren  we frustratie en afleiding – maar optimaliseren we de mogelijkheden om voor volledige focus op de werkvloer te gaan.” – Greenhouse

De drie topfunctionaliteiten in de coworkingruimtes van Greenhouse

Werk waar, wanneer en hoe jij dat wil

Het grootste voordeel aan coworking? Dat is, unaniem, kunnen doen waar ge goesting in hebt. Met jouw coworking abonnement beslis jij volledig zelf waar én wanneer jij werkt. De deuren van onze drie hubs staan 24/24, 7 op 7, open voor jou, dus hou met ons vooral géén rekening.

Greenhouse Antwerp entry Greenhouse Antwerp entry

Op deze manier werk jij op het tempo waar jij op dat moment nood aan hebt, in de omgeving die op dat moment goed aansluit bij je taken. Vroege vogel of nachtuil? Een week niet en dan weer elke dag? Allemaal goed, Greenhouse verwelkomt je op dat moment wanneer jij ons nodig hebt. Enneuh… met jouw membership krijg je toegang tot al onze locaties: je hoeft dus niet te kiezen tussen Antwerpen, Mechelen of Brussel!

Enerzijds wilden we graag de mogelijkheid hebben om in een professionele – én veilige – setting te werken: we merkten dat er nood was om de nodige contacten te onderhouden. Daarnaast is coworking een perfecte oplossing voor de experts die voor een bepaalde periode ‘aan het bureau’ moeten zitten in afwachting van een nieuw project. De geplaatste consultants zitten bij de klant, en degenen tussen 2 projecten kunnen nog altijd terecht in een kantooromgeving.” – Kiefer, Mind.Shift

 

Organiseer gerust een event

Het afgelopen jaar konden we geen events organiseren, maar dat wil niet zeggen dat de mogelijkheden er niet zijn. Organiseer je een kleine talk, een teamdag, een uitgebreide conferentie of iets daartussen? Dan helpt Greenhouse je graag verder.

Event in reception lounge in Greenhouse BXL Event in reception lounge in Greenhouse BXL

Wij bieden niet enkel de locatie aan (we hebben ruimtes van 2 tot 250 man beschikbaar), maar indien nodig helpen wij je ook met de organisatie van het event.

Vergeet ons dus zeker niet wanneer events weer mogen plaatsvinden, want wij staan te trappelen om bij te dragen aan jouw onvergetelijke dag!

Profiteer van de volledige infrastructuur

Wanneer we ‘volledige ontzorging’ claimen, dan nemen we dit ook serieus. Want wanneer je kiest voor coworking in plaats van een eigen kantoor, dan geef je ook alle verantwoordelijkheden van een kantoor af. Denk aan: koffie kopen, mensen ontvangen, toiletpapier voorzien, snel internet regelen, enzovoort. Al deze randzaken om goed te functioneren op kantoor, zijn nodig – maar niet iedereen heeft er tijd voor of zin in.

Wanneer je kiest voor coworking bij Greenhouse, kan je dan ook op twee oren slapen: wij nemen al deze, en meer, zaken uit handen. Het enige wat jij moet doen? Aan die werkdag beginnen!

Coworking Greenhouse Antwerp Coworking Greenhouse Antwerp

Voor ons waren er verschillende doorslaggevende factoren om voor Greenhouse Mechelen te kiezen. Om mee te beginnen: het kantoor. De omgeving is trendy, aangenaam en voorzien van alle comfort. Alle nodige middelen qua infrastructuur zijn er: snel internet, verstelbare bureaus, extra schermen, … allemaal fantastisch voor een IT-profiel!” – Mind.Shift

Je lichaam zal je dankbaar zijn

In de coworking hubs van Greenhouse primeert de fysieke gezondheid van elk lid. Wij willen er niet enkel voor zorgen dat je comfortabel en ongestoord kan werken, maar nemen het ook op ons om jouw lichaam in optimale gezondheid te houden. Daarom bieden wij enkel hoogkwalitatief en ergonomisch kantoormeubilair aan.

Greenhouse BXL bureau Greenhouse BXL bureau

Van sta-bureaus tot ergonomische bureaustoelen – en alles daartussen: wij hebben het in huis. Zo kan jij dat brein aan het werk zetten in een gezond lichaam – een onbetaalbare combinatie die voor betere resultaten zal zorgen.

Ik persoonlijk werk het allerliefst aan de verschillende bureaus die je eenvoudig in hoogte kan verstellen: zo kan je afwisselen tussen zitten en staan wanneer je wil. Gezond voor het lichaam én goed voor het brein!” – Charlotte, Solventure

Mogelijkheden in Greenhouse

De deuren van Greenhouse staan wagenwijd open voor iedereen die nood heeft aan een nieuwe werkplek. Onze hubs in Antwerpen, Brussel en Mechelen bieden interessante en ruime coworking spaces aan, maar dat is niet alles. Zo kan je als bedrijf ook doorgroeien naar (of gewoon meteen starten in) een serviced office of een klassiek, regulier eigen kantoor. Afhankelijk van de budgetten en noden van jouw organisatie, bieden we dé perfecte kantooroplossing waar jij nood aan hebt.

 

Benieuwd naar onze coworking spaces?

Aarzel niet om ons te contacteren: wij vertellen je graag wat meer over de coworking spaces in Antwerpen, Mechelen en Brussel.
Tot snel?

Greenhouse BXL
Greenhouse BXL
Coworking in Greenhouse BXL
Coworking space in Greenhouse BXL
De vergaderruimte Newton in Greenhouse BXL
Greenhouse Antwerp
Coworkingruimte in Greenhouse Antwerp
Brainstorm
Lounge in Greenhouse Antwerp
Boardroom in Greenhouse Antwerp
Inkomhal Greenhouse Mechelen
coworking Mechelen
Coworking space
An overview of the Novigo meeting room in Greenhouse Mechelen